Papa Franjo pozvao je u nedjelju europske narode da požele dobrodošlicu većem broju imigranata i da olakšaju teret državama prvog ulaska, kao što su Malta, Italija i Španjolska.

Tijekom svoje kratke konferencije za novinare u zraku na povratku s Malte u Rim, Papa je rekao da je jedan od najozbiljnijih problema kojemu je svjedočio tijekom svog dvodnevnog putovanja na Maltu bila imigracija.

“Problem imigranata je ozbiljan jer su Grčka, Cipar, Malta, Italija i Španjolska zemlje najbliže Africi i Bliskom istoku i oni slijeću ovdje, stižu ovdje”, rekao je.

“Migranti uvijek moraju biti dobrodošli!” ustvrdio je Franjo. “Problem je u tome što svaka vlada mora reći koliko ih normalno može primiti da bi tamo živjela.”

“Za to nam je potreban sporazum sa zemljama Europe, koje nisu sve spremne primiti migrante”, požalio se. “Zaboravljamo da su Europu napravili migranti, nije istina?”

“Ali to je tako”, nastavio je. “Nemoj barem sav teret prepustiti ovim susjednim zemljama koje su tako velikodušne, a Malta je jedna od njih.”

Papa je nastavio naglašavati patnje migranata od strane beskrupuloznih gospodara, poput onih u “koncentracijskim logorima – oni su koncentracijski logori – na libijskoj obali kada ih se šalje natrag. Ovo se čini kriminalnim.”

Migracije su “problem koji dira svačije srce”, ustvrdio je Franjo. “Kao što Europa tako velikodušno daje Ukrajincima koji kucaju na vrata, tako i drugima koji dolaze s Mediterana.”