Papa Franjo imigrantima poručio: „Vi ste ratnici nade“

Papa je u nedjelju boravio u Bologni gdje se susreo s velikom skupinom imigranata koje je prozvao „ratnicima nade“, inzistirajući pritom da nacije otvore širom vrata imigraciji.

Foto: Getty

Franjo je proveo oko sat vremena družeći se sa stotinama imigranata, pri čemu je s nekima od njih pozirao za selfije. Naknadno je održao svečani ručak s njima u bazilici Sv. Petroniusa. Tom prigodom nosio je i žutu plastičnu identifikacijsku karticu kakvu nose imigranti, kako bi iskazao solidarnost s njima.

Znate li tko ste vi? Vi ste ratnici nade!“ Franjo je uzviknuo tijekom svojeg obraćanja imigrantima, pozivajući ih da se ne prepuste razočaranjima ili očaju.

Papa je također ponudio svoje, doduše stereotipno, objašnjenje zašto se neki ljudi opiru masovnoj imigraciji.

Mnogi vas ne poznaju i boje se. To ih navodi na pomisao da imaju pravo suditi oštro i hladno dok misle da dobro vide. Ali to nije istina. Dobro vidimo samo s blizinom koja dolazi od milosrđa. Bez toga, drugi ostaje stranac, čak i neprijatelj, i ne može postati moj susjed,“ izjavio je papa.

Papa je sugerirao da je imigracija pitanje koje se može razumjeti samo kroz sastanak s uključenim ljudima, umjesto razmatranja uzroka i posljedica iz daljine.

Iz daljine, možemo misliti i reći bilo što, kao što se događa kada se užasne fraze i uvrede napišu na Internetu. Ako pogledamo našeg susjeda bez milosti, nismo svjesni njegove patnje, njegovih problema,“ rekao je.

Danas vidim veliku želju za prijateljstvom i pomoći,“ nastavio je Franjo. „Želio bih zahvaliti institucijama i svim volonterima na pažnji i predanosti u pomaganju onima koji su danas ovdje.

 „U vama vidim Isusa Krista, kao s bilo kojim strancem koji kuca na naša vrata, koji se identificira sa strancem, svake dobi i stanja, prihvaćenog ili odbačenog.

Papa je u konačnici ponovno pozvao na otvaranje već nepostojećih granica te na nužnost otvaranja „avenija humanosti za izbjeglice u najtežim situacijama.

IZVORBreitbart