Papa Franjo zabranio je upotrebu plastike u Vatikanu kako bi se solidarizirao s klimatskim histeričarima. Odluku je objavio tijekom dugog leta avionom natrag s nedavnog putovanja u Afriku, unatoč činjenici da se klimatski histeričari protive – letenju avionima.

Slavni i neprikosnoveni klimatski stručnjak rekao je kako ga je prije nekoliko mjeseci uznemirio razgovor s morskim kapelanima i ribarima koji su prepričali kako su tijekom nekoliko mjeseci skupili šest tona plastike iz oceana.

U Vatikanu smo zabranili plastiku“, rekao je Franjo novinarima. „Radimo na tome.

Papa je objasnio da je njegova molitva za rujan „zaštita oceana koji nam daju kisik koji udišemo“.

Moramo obraniti ekologiju i biološku raznolikost – što je naš život – i braniti kisik – što je naš život“, rekao je. „Zadovoljan sam činjenicom da mladi vode ovaj rat. Imaju veliku savjest i govore: ‘Budućnost je naša. Radite ono što želite sa svojim, ali ne s našim!’

Papa je rekao da ga je „zaboljelo“ kada je ugledao fotografiju broda koji plovi sve do Sjevernog pola bez problema s ledom, ali se začudo nije osvrnuo na slučaj klimatskih histeričara koji su u potrazi za „klimatskim promjenama“ nedavno – zaglavili u ledu, te su morali biti spašavani s broda u blizini Svalbarda.


Klimatski histeričari u potrazi za „globalnim zatopljenjem“ zaglavili u ledu, pa ih morali spašavati


I ne tako davno, svi smo vidjeli fotografiju simboličnog sprovoda za izumrlim ledenjakom na Grenlandu“, rekao je, očito neinformiran da se tragikomičan „sprovod“ dogodio na – Islandu.