Papa Franjo rekao je u nedjelju da je Katolička crkva otvorena svima, pa tako i gay zajednici, te da ima dužnost voditi ih na osobnom putu duhovnosti, ali u okviru svojih pravila.

Jedan ga je novinar podsjetio da je tijekom putovanja rekao da je Crkva otvorena za “sve i svakoga” i upitao nije li nesuvislo da neki, poput žena i homoseksualaca, nemaju ista prava i ne mogu primiti neki sakrament.

To je bila očita referenca na to da ženama nije dopušteno postati svećenicom kroz sakrament svetog reda i da istospolnim parovima nije dopušteno sklopiti brak, koji je također sakrament.

“Crkva je otvorena svima, ali postoje zakoni koji reguliraju život unutar crkve”, rekao je.

“Prema zakonu, ne mogu sudjelovati u nekim sakramentima. To ne znači da je to zatvoren put. Svatko se u Crkvi susreće s Bogom na svoj način“, rekao je.

Rekao je da službenici u Crkvi moraju pratiti sve ljude, uključujući i one koji se ne pridržavaju pravila, sa strpljivošću i ljubavlju majke.

Crkva uči da žene ne mogu postati svećenice jer je Isus izabrao samo muškarce za svoje apostole.

Crkva ne dopušta istospolne brakove pa čak ni blagoslove za istospolne parove, ali Franjo podržava građansko zakonodavstvo koje istospolnim parovima daje prava u područjima kao što su mirovine, zdravstveno osiguranje i nasljeđivanje.

Uči da istospolna privlačnost nije grešna, ali istospolni odnosi jesu.

Od početka svog papinstva, Franjo je pokušavao Crkvu učiniti gostoljubivijom i manje osuđujućom, uključujući i članove LGBT zajednice, ali bez mijenjanja učenja koja potiču osobe s istospolnom privlačnošću na čednost.

Franjo je pokrenuo niz reformi otkako je postao papa prije 10 godina, uključujući davanje većeg broja uloga ženama, osobito na visokim položajima u Vatikanu, ali se suočava s osjetljivom ravnotežom između privlačnosti liberalnijim vjernicima i uznemirenja konzervativaca.