Papa Franjo upozorio je u ponedjeljak na opasnosti za svjetski mir, ističući siromaštvo, nacionalizam i neobuzdanu pohlepu.

U naše vrijeme svjetski mir “ugrožavaju oblici partikularizma i nacionalizma, vođen sebičnim interesima i neobuzdanom pohlepom”, rekao je Papa delegaciji B’nai B’rith Internationala, neprofitne židovske organizacije. “Ovo na kraju povećava rizik od još većeg prezira ljudskog dostojanstva i prava.”

Opasni oblici “ekstremizma” također ugrožavaju sigurnost ljudi u današnjem svijetu, rekao je Franjo.

Najveći čimbenik rizika za takav ekstremizam “predstavlja materijalno, obrazovno i duhovno siromaštvo, koje onda postaje plodno tlo za raspirivanje mržnje, bijesa, frustracije i radikalizma”, ustvrdio je.

“Protuotrov za ovu eskalaciju zla je sjećanje: sjećanje na prošlost, sjećanje na njezine ratove, sjećanje na Šoa i bezbrojna druga zlodjela”, rekao je, koristeći hebrejski izraz za holokaust.

Najkonkretniji način za promicanje većeg ljudskog bratstva jest pomaganje “slabijima siromašnima, bolesnima”, rekao je, budući da osobe u potrebi “imaju pravo na pomoć i solidarnost od šire zajednice”.

“Ako je dužnost skrbi za druge obvezana na svakog člana naše ljudske obitelji, to se još više odnosi na nas koji smo Židovi i kršćani”, izjavio je, budući da pomagati potrebitima znači poštivati ​​volju Boga, koji “štiti stranca i uzdržava siroče i udovicu.”