Papa Franjo: „Mladi su sebični i egoistični, umjesto da imaju djecu, kupuju ljubimce“

Papa Franjo rekao je na konferenciji pro-obiteljskih organizacija u Rimu da bi “sebični, egoistični” mladi Talijani trebali imati više djece i manje kućnih ljubimaca.

Papa je razgovarao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni u nastojanju da potakne političke vođe da preokrenu “demografsku zimu” u zemlji, koja je prošle godine zabilježila pad stanovništva za više od 300.000.

“Nemojmo se pomiriti sa sterilnom tuposti i pesimizmom”, rekao je Franjo na godišnjem okupljanju organizacija za obitelj u Rimu.

“Nemojmo vjerovati da je povijest već obilježena, da se ništa ne može učiniti da se trend preokrene.”

Italija je 2022. godine imala rekordno nizak broj živorođenih, 392.598, što u kombinaciji s velikim brojem registriranih smrtnih slučajeva, 713.499, znači da je zemlja ubrzala demografski trend koji bi mogao utjecati na njezin sustav socijalne sigurnosti.

Meloni, koja se smatra vođom desnice u Italiji, i njezina vlada, podupiru kampanju za poticanje najmanje 500.000 rađanja svake godine do 2033., što je stopa koja je, kažu demografi, potrebna za zaštitu gospodarstva od kolapsa kako bi više ljudi moglo raditi kako se povećava broj umirovljenika.

Premijerka je vodila pro-obiteljsku kampanju “Bog, obitelj, domovina”, a njezina je vlada predložila nekoliko mjera za poticanje obitelji da imaju više djece.

Stopa nataliteta u Italiji među najnižima je u svijetu, s 1,24 djeteta po ženi.