Papa Franjo nedavno je dodijelio titulu zvanu „Zapovjednik Papinskog redovničkog reda sv. Grgura Velikog“ nizozemskoj političarki Lilianne Plumen, žustroj zagovornici prava na pobačaj.

Plomen je prošle godine osnovala organizaciju za pravo na pobačaj zvanu She Decides, koja nudi financiranje i podršku međunarodnim nevladinim organizacijama koje pružaju, izvode ili promiču pobačaj.

U email poruci upućenoj portalu Catholic Herald, Plumen je izjavila kako je bila „počašćena“ papinskom medaljom, kojaj joj je poslana prošlog mjeseca putem Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske.

Ploumen je za nizozemski radio BNR izjavila kako gleda na ovu čast kao na znak papine progresivnosti, kao i na priznanje za njen rad na podržavanju prava na pobačaj. Pored toga, Plomen je istaknula da je nagrada došla nakon mnogo osobnog truda i ulaganja u kontakte s Vatikanom, što je sama nazvala „lobiranjem.

Da, jer znate, Vatikan je, posebno pod ranijim papama, imao vrlo tvrdokoran stav po pitanju prava djevojaka i žena,“ rekla je Ploumen.

Nagradu „Red sv. Grgura Velikog“ osnovao je 1831. papa Grgur XVI., pod patronatom pape Grgura I. Ona se dodjeljuje osobama koje su se iskazale u javnim djelovanjima ili pak u podršci samoj Crkvi.

Vatikan je potvrdio kako je ova nagrada doista dodijeljena Lilianne Plomen, ali također inzistira na tome da je ona nije znak odobravanja njenog djelovanja po pitanju promoviranja pobačaja.

Kako tvrdi Paloma Garcia Ovejero, zamjenica glasnogovornika Ureda za tisak Svete Stolice, medalja je bila dijelom razmjene priznanja između delegacija, nakon što je Plomen sudjelovala u službenom državnom posjetu Vatikanu tijekom prošle godine.

Ironično, sama Ploumen 2010. godine aktivno je promovirala prava homoseksualaca koje je pozivala da prekinu misu u nizozemskoj katedrali, nakon što je jednom homoseksualcu uskraćena sveta pričest.

Ploumen je ujedno i jedna od glavnih promotorica LGBT-a unutar UN-a. S druge strane, papa Franjo u svojim istupima kritizirao je pobačaj.