Vatikan je u četvrtak objavio kako je papa Franjo odbio prihvatiti ostavku kardinala Philippea Barbarina s njegove pozicije u Lyonu, iako ga je francuski sud osudio zbog činjenice da nije prijavio svećenika koji je zlostavljao djecu, prenosi RT.

Mogu potvrditi da Sveti otac nije prihvatio ostavku koju je podnio kardinal Philippe Barbarin, nadbiskup Lyona,“ rekao je privremeni ravnatelj ureda za odnose s javnošću Svete stolice Alessandro Gisotti.

Barbarin se u ponedjeljak sastao s papom u Rimu, gdje je podnio ostavku koja je odbijena.

Dana 7. ožujka, francuski sud proglasio je Barbarina krivim zbog činjenice da nije prijavio svećenika Bernarda Preynata, optuženog za zlostavljanje više desetaka dječaka između 1986. i 1991. Preynat je priznao zločine policiji, a Barbarin je unatoč svojoj spoznaji o zločinima Preynata šutio.

Sud je Barbarina kaznio sa šest mjeseci uvjetne kazne. Na poziciju nadbiskupa Lyona postavljen je 2002. te je postao prvi visokorangirani katolički prelat osuđen zbog zataškavanja klerikalnog seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

U ponedjeljak sam predao svoju ostavku Svetom ocu. On ju nije prihvatio, pozivajući se na pretpostavku nevinosti,izjavio je Barbarin.

Dodao je kako će ostati na svojoj poziciji iščekujući rezultat žalbe na presudu, ali i da će „na neko vrijeme“ odstupiti s nje, nakon čega će njegovo mjesto preuzeti Yves Baumgarten.

Iz Vatikana objašnjavaju da su Barbarinu dali slobodne ruke da sam odluči što je najbolje za njegovu župu.