Papa Franjo optužio zagovornike latinskog obreda da „siju đavolske podjele u crkvi“

Foto: AP Photo / Alessandra Tarantino

Papa Franjo optužio je one koji se opiru njegovim strogim ograničenjima tradicionalne latinske mise kao sijače đavolskih podjela u Crkvi.

Liturgijski život “mora voditi većem crkvenom jedinstvu, a ne podjelama”, rekao je u subotu profesorima i studentima Papinskog liturgijskog instituta. “Kada je liturgijski život nešto poput osnove podjele, tu je miris đavla, varalice.”

“Ne može se štovati Boga, a istovremeno od liturgije učiniti bojno polje za pitanja koja nisu bitna, dapače, za zastarjela pitanja i zauzeti se za stavove, počevši od liturgije, s ideologijama koje dijele Crkvu”, inzistirao.

“Doista, ovi zatvoreni načini razmišljanja koriste liturgijske sheme kako bi obranili svoje stajalište”, rekao je, a to je “drama koju doživljavamo u crkvenim skupinama koje se udaljavaju od Crkve, dovode u pitanje Koncil i autoritet biskupa.”

U srpnju 2021. Franjo je ukinuo inkluzivne mjere svojih prethodnika, pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI., koje su omogućile veću fleksibilnost i raznolikost u katoličkoj liturgiji.

U svom apostolskom pismu pod nazivom Traditionis Custodes (“Čuvari tradicije”), papa je zabranio slavljenje tradicionalne latinske mise.