Papa Franjo optužio Zapad: „Mi smo rasisti, i to je loše“

Foto: AP Photo / Alessandra Tarantino

Papa Franjo optužio je u petak Zapad za rasizam, inzistirajući da su migranti “podijeljeni” prema boji kože i zemlji podrijetla.

“Izbjeglice su podijeljene”, izjavio je Papa tijekom dugog intervjua na Veliki petak na talijanskoj televiziji. “Postoji prva klasa, druga klasa, boja kože, [bez obzira da li dolaze iz razvijene zemlje [ili] one koja nije razvijena.”

“Mi smo rasisti, mi smo rasisti. A ovo je loše”, rekao je papa.

Kao što je to činio u drugim prilikama, Franjo je usporedio trenutni problem migranata i izbjeglica s bijegom Josipa, Marije i Isusa u Egipat kada ga je kralj Herod želio ubiti.

“Problem izbjeglica je problem koji je trpio i Isus, jer je bio migrant i izbjeglica u Egiptu kada je bio dijete, da bi izbjegao smrt”, rekao je. “Koliko njih pati da izbjegne smrt!”

Papa je nastavio hvaliti sliku o bijegu u Egipat talijanskog umjetnika koji je prikazao svetog Josipa kao glatko obrijanog, modernog Sirijca koji bježi od rata sa svojim djetetom.

“Uznemireno lice koje su ti ljudi, baš kao i Isus, natjerali na bijeg”, rekao je Franjo. “Poslao mi ga je i od njega sam napravio svete karte.”

Oglas:

Papa Franjo će u petak navečer predvoditi postaje križnog puta u rimskom Koloseumu. Za četrnaestu i posljednju postaju, Vatikan je pozvao obitelj migranata da napišu i predstave odraz o stavljanju Kristova beživotnog tijela u grob nakon njegova raspeća.

“Sada smo ovdje. Umrli smo za našu prošlost. Htjeli smo živjeti u svojoj zemlji, ali rat je to spriječio”, stoji u tekstu. “Obitelji je teško morati birati između svojih snova i slobode, između nade i opstanka.”

“Ovdje smo nakon putovanja na kojima smo svjedočili smrti žena i djece, prijatelja, braće i sestara. Ovdje smo, preživjeli. Doživljavaju nas kao teret”, nastavlja se.

“Kod kuće smo bili važni, ali ovdje su brojke, kategorije i statistika”, navodi se. “A mi smo ipak puno više od samo migranata. Mi smo osobe.”