Papa Franjo osudio europsko odbijanje imigranata, nazvavši to grijehom

Foto: Getty

Papa Franjo upotrijebio je u nedjelju jedan od svojih najoštrijih govora do sada osuđujući europsko “skandalozno” odbijanje migranata.

“Isključivanje migranata je skandalozno. Čak štoviše, isključivanje migranata je zločin, ono ih ubija pred našim očima”, rekao je Papa u svojoj nedjeljnoj homiliji, odstupajući od svojih pripremljenih primjedbi.

“I tako je Mediteran postao najveće groblje na svijetu”, nastavio je. “Isključivanje migranata je odvratno, grešno i zločinačko, neotvaranjem vrata onima u potrebi.”

“Ne, mi ih ne isključujemo, mi ih šaljemo”, dramatizirao je, dodajući da su oni zapravo poslani “u koncentracijske logore, gdje su iskorištavani i prodavani kao robovi”.

“Braćo i sestre, danas se prisjetimo ovih migranata, posebno onih koji umiru”, potaknuo je. “A one koji mogu ući, primamo li ih kao braću i sestre ili ih iskorištavamo?”

Papa je u svojoj propovijedi predložio svojim slušateljima da se odupru “iskušenju da se zatvorimo u samozaokupljenost i da mislimo samo na vlastite potrebe”.

„Zapitajmo se jesmo li doista zajednice koje su uistinu otvorene i uključive za sve“, predložio je.

Pokazujemo li dobrodošlicu, ne samo riječima nego i konkretnim gestama, onima koji su blizu i daleko, i svima onima koji su pogođeni životnim usponima i padovima. Činimo li im da se osjećaju dijelom zajednice? Ili ih isključujemo?” upitao.

“Molim vas, uvijek budite uključivi: u Crkvi i u društvu koje je još uvijek narušeno mnogim oblicima nejednakosti i marginalizacije. Uvijek budite inkluzivni,” molio je.

“Migracija koja se trenutno odvija u Europi uzrokuje veliku patnju i tjera nas da otvorimo svoja srca – to je migracija Ukrajinaca koji bježe od rata”, rekao je Franjo. “Nemojmo zaboraviti pretučene ukrajinske emigrante.”

Papa je istaknuo primjer novoproglašenog sveca, Giovannija Battiste Scalabrinija, koji je sanjao o “svijetu i Crkvi bez prepreka, u kojoj nitko nije stranac”.

Franjo je molio da, slijedeći njegove stope, svi „hodamo zajedno, bez zidova podjela.