U intervjuu za srbijanski list Politika, papa Franjo usporedio je dva stava koje su ljudi zauzeli prema mjerama karantene zbog koronavirusa.

One koji su mirno prihvatili val negativnih posljedica karantene, papa je nazvao nesebičnim herojima. Međutim, one koji su iskazali svoje nezadovoljstvo takvim mjerama, nazvao je – egoistima.

S jedne strane imamo autentične ‘urbane heroje’ naoružane solidarnošću i tihom, konkretnom i svakodnevnom predanošću, one koji preuzimaju odgovornost prema bližnjemu i traže konkretna rješenja kako nitko ne bi bio zapostavljen“, rekao je Franjo.

S druge strane, imamo porast broja onih koji su nemilosrdno profitirali od tuđe nesreće,“ nastavio je, „ili onih koji su mislili samo na sebe, prosvjedujući ili se žaleći na određene restriktivne mjere, nesposobni prihvatiti da nemaju svi iste mogućnosti i resurse za suočavanje s pandemijom.“

Navedimo samo činjenicu da je talijanska industrija zbog restriktivnih mjera prijavila gubitak od 23 milijarde eura ove godine, što je dovelo do vala otkaza, zatvaranja tvrtki i drugih povezanih problema.

Brojni logični stručnjaci upozorili su da takve restrikcije vode do drastično većih problema koji bi mogli dovesti i do katastrofičnih posljedica.

Ironično, Vatikan je i sam u kolovozu objavio kako su mjere karantene stvorile „100 milijuna novih siromaha“ diljem svijeta, ali čini se da u papinim očima prosvjedi protiv uzroka takve situacije simboliziraju – sebičnost.