Papa Franjo: „Ponos i mržnja predstavljaju najveći grijeh“

Foto: Tiziana Fabi / AFP

Papa Franjo izjavio je da seksualni odnos izvan braka nije najteži grijeh, nego su to ponos i mržnja.

Papa je to rekao tijekom razgovora s novinarima na povratku u Italiju iz Grčke u ponedjeljak. „Grijesi tijela nisu najozbiljniji.” Papa je dodao da su ponos i mržnja „najozbiljniji“.

Franjo je dao izjavu kao odgovor na pitanje o navodnom intimnom odnosu pariškog nadbiskupa Michela Aupetita s neimenovanom ženom.

Tradicionalno, nadbiskupi i viši članovi Katoličke crkve slijede klerikalni celibat, što znači da se suzdržavaju od seksa.

Nadbiskup je negirao aferu i rekao: „Loše sam riješio situaciju s osobom koja je više puta bila u kontaktu sa mnom.” Unatoč tome što tvrdi da nije imao seksualne odnose s tom osobom, nadbiskup je podnio ostavku na svoju poziciju.

Papa, koji je prihvatio nadbiskupovu ostavku, rekao je da je to „promašaj s njegove strane, propust protiv šeste zapovijedi, ali ne i najveći grijeh“.

Šesta zapovijed kaže „ne čini preljub“, što se odnosi na osobe koje imaju spolne odnose izvan svog braka, no Papa je sugerirao da bi se to moglo odnositi i na svećenike koji se ne drže celibata.