Neprikosnoveni klimatološki stručnjak, meteorolog i ekolog papa Franjo upozorio je na katastrofalne posljedice ako čovječanstvo odmah ne reagira na prijetnju „klimatskim promjenama“, budući da je svijet dostigao „kritični trenutak“ i nema vremena za gubljenje.

Dragi prijatelji, vrijeme ističe!“, rekao je papa grupi sudionika konferencije o energetskoj tranziciji koju je sponzorirao Vatikan. „Ne možemo si priuštiti luksuz da čekamo da se drugi pojave ili da damo prioritet kratkoročnim ekonomskim koristima. Klimatska kriza zahtijeva odlučnu akciju od nas, odmah i sada.

Oglas:

Unatoč se Franjo pokušava navodno udaljiti od provođenja „retorike zastrašivanja“, čini se da je odlučio kreirati što je moguće više zastrašujuću sliku predstojeće „klimatske apokalipse“ kako bi potaknuo naivne na akciju.

Ova konferencija „odvija se u kritičnom trenutku“, rekao je Franjo. „Današnja ekološka kriza, osobito klimatske promjene, prijete samoj budućnosti ljudske obitelji, a to nije pretjerivanje. Predugo smo kolektivno ignorirali plodove znanstvene analize, a katastrofalna predviđanja se više ne mogu promatrati s prezirom i ironijom.


Istraživanje srušilo teorije „klimatskih histeričara“ jer CO2 – „ozelenjuje“ Zemlju


Papa je također pozvao na konkretno političko djelovanje, posebno u pogledu poreza za emisije CO2, iako dotični spoj nije ni u kakvom radikalnom porastu, a dokazano doprinosi povećanju zelenih površina Zemlje.

Politika određivanja cijena ugljika je bitna ako čovječanstvo želi mudro koristiti resurse za stvaranje“, rekao je. „Neuspjeh u upravljanju emisijama ugljičnog dioksida doveo je do ogromnog duga koji će se sada morati vratiti s kamatama od onih koji dođu za nama.

Trošak upotrebe ugljika (!) mora se platiti ovdje i sada onima koji ga koriste, a ne odgađati za pokrivanje budućih generacija, predložio je papa.

Papa je ponovio i popularnu paranoičnu tvrdnju da će „učinci na klimu biti katastrofalni ako prijeđemo prag od 1.5ºC koji je naveden u ciljevima Pariškog sporazuma“, za što imamo „samo malo više od desetljeća“.

Suočeni s hitnim vremenskim prilikama, moramo poduzeti odgovarajuće mjere kako bismo izbjegli ozbiljnu nepravdu prema siromašnim i budućim generacijama. Moramo se odgovorno ponašati s obzirom na utjecaj naših aktivnosti kratkoročno i dugoročno,“ rekao je poglavar jedne od institucija bogatstva i moći.

Danas je „potrebna radikalna energetska tranzicija da bismo spasili naš zajednički dom“, upozorio je. „Još ima nade i preostaje još vremena da se izbjegnu najgori utjecaji klimatskih promjena, pod uvjetom da postoji brza i odlučna akcija.