Papa Franjo nastavio je sa svojom pro-imigracijskom retorikom na putovanju kroz baltičke zemlje. Tom prilikom pozvao je sljedbenike da primaju strance čak i ako su oni prijetnja njihovoj sigurnosti.

Djevica Marija „stoji uz one koji pate, uz one od kojih bježi svijet, uključujući one koji su stavljeni pred sud, prokleti od svih, deportirani,izjavio je papa u ponedjeljak tijekom svog posjeta Svetištu Majke Božje u Latviji.

Papa Franjo trenutno je u posjeti trima baltičkim državama: Litvi, Latviji i Estoniji. Tijekom svojih govora i propovijedi, papa je osudio izoliranje pojedinih europskih zemalja koje inzistiraju na većoj neovisnosti i osiguravanju svojih granica.

U svom je govoru papa osudio „načine razmišljanja koji nas navode na sumnju prema drugima,“ čak i kada službene statistike pokazuju da bi „smo bili bolji, bogatiji i sigurniji kada bismo bili sami.

U takvim vremenima, ističe papa Franjo, „Marija i učenici iz ovih zemalja pozivaju nas da ‘prihvatimo’ našu braću i sestre, da se brinemo o njima, u duhu univerzalnog bratstva.

I dok svećenstvo Katoličke Crkve i dalje potresaju veliki pedofilski skandali, papa je čini se potpuno predan širenju kršćanskog učenja koje doista propagira ideale univerzalizma, unatoč tome što su oni paradoksalno sami temelj uništenja kršćanstva.