Papa Franjo razmišlja o ukidanju celibata za svećenike

Papa Franjo je navodno izjavio spremnost na moguće zaređivanje oženjenih svećenika, s ciljem nadoknade nedostatka katoličkih svećenika u Brazilu.

Talijanski mediji prenose da je brazilski kardinal Claudio Hummes zatražio od pape da biskupska sinoda u Vatikanu iduće godine razmotri nužnost celibata u regiji Amazoniji.

Kardinal Hummes je predsjednik episkopalne komisije za Amazoniju, te bivši čelnik vatikanske kongregacije za svećenstvo.

Prema izvorima iz Vatikana, papa je odobrio zahtjev za raspravom, te razmatranje pozitivnih i negativnih aspekata potencijalnog zaređivanja oženjenih muškaraca u brazilskoj regiji Amazoniji.

U Amazoniji trenutno vlada manjak svećenika, s jednim svećenikom na 10.000 vjernika. Evangelički protestantizam je pritom značajno ojačao u Južnoj Americi, te je zamjećen velik broj preobraćenja s katoličanstva na protestantizam.

Prema izvješću iz 2014. godine, tijekom dvadesetog stoljeća barem 90 posto populacije Južne Amerike bili su katolici, dok je danas taj broj opao ispod 70 posto.

Katolička crkva celibat ne smatra dijelom crkvene dogme, već crkvenim pravilom, koje je uvedeno u 12. stoljeću. Drugim riječima, Katolička crkva uvijek može odlučiti o ukidanju nužnosti celibata, no ta vjerojatnost je relativno mala s obzirom da je posljednjih nekoliko papa prikazalo vrlo malo interesa za promjenu tog crkvenog pravila.