Papa Franjo: „Seksualno zlostavljanje u katoličkoj crkvi treba staviti u povijesni kontekst“

Foto: AP Photo / Alessandra Tarantino

Papa Franjo pozvao je na oprez u tumačenju izvješća objavljenog u listopadu u kojem je utvrđeno da je čak 330.000 djece možda seksualno zlostavljano od strane svećenstva i laika Katoličke crkve u Francuskoj.

Papa je u ponedjeljak rekao da povijesna situacija mora biti smještena u kontekst kada se provode studije koje istražuju incidente koji datiraju desetljećima. Istraga koja stoji iza izvješća, Neovisna komisija za seksualno zlostavljanje u crkvi (CIASE), ispitala je navode o seksualnom zlostavljanju maloljetnika u katoličkoj crkvi u Francuskoj od 1950-ih do 2020. godine.

Napominjući da studije moraju biti podložne tumačenju, Papa je rekao da se povijesno zlostavljanje mora promatrati u skladu sa standardima tog vremena. Kao primjer je naveo da je stav crkve prema slučajevima zlostavljanja doista bio da se to prikrije, ali je dodao da je to „stav koji nažalost i danas postoji u velikom broju obitelji”.

Zlostavljanje prije 100 godina, prije 70 godina, bilo je brutalnost. Ali način na koji se to doživljavalo nije isti kao danas.

Oglas:

Komentari su izazvali reakcije grupa žrtava u Francuskoj, a osnivač jedne udruge – La Parole Liberee (Slobodni govor) – kritizirao je „neznanje, glupost i poricanje“ katoličkog vođe.

Ovo će pokazati svima da je Papa središte problema“, rekao je Devaux novinskoj agenciji AFP. Također je izrazio nevjericu zbog papine nezainteresiranosti za istragu. Franjo je u ponedjeljak otkrio da još nije pročitao izvješće CIASE-a, ali je rekao da će o tome razgovarati s francuskim biskupima tijekom njihovog planiranog posjeta kasnije ovog mjeseca.