Papa Franjo podsjetio je u srijedu gostujuće hodočasnike da su kršćani i danas metama progona i da daju svoje živote kao mučenici u cijelom svijetu, čak i u Europi.

Danas u svijetu i u Europi, toliko se kršćana progoni i oni daju svoj život za svoju vjeru“, rekao je papa tisućama okupljenih u vatikanskoj dvorani Pavla VI tijekom obraćanja, „ili ih progone u bijelim rukavicama, odnosno, izopćavaju i marginaliziraju.

Papa je potom paradoksalno podsjetio da su progon i mučeništvo dio kršćanstva, od njegovih početaka do kraja vremena, upravo na način koji pokazuje suicidalne tendencije te dogme.

Mučeništvo je životni dah kršćanina, kršćanske zajednice“, nastavio je. „Među nama će uvijek biti mučenici: to je znak da putujemo Isusovim putem.“

Koliko god bilo bolno, progon kršćana nije prokletstvo, inzistirao je papa, budući da ih on usklađuje s Kristom.

Blagoslov je od Gospodina da među ljudima Božjim ima nekoga tko svjedoči mučeništvu“, rekao je.

Kao primjeri mučenika modernog doba papa je istaknuo narod Ukrajine.

Kako su te ljude progonili!“, uzviknuo je. „Kako su patili zbog Evanđelja! Ali oni nisu pregovarali sa svojom vjerom. Oni su primjer.

U 2015. godini Franjo je pozvao kršćane na „duhovno putovanje intenzivnom molitvom, konkretnim sudjelovanjem i opipljivom pomoći u obrani i zaštiti naše braće i sestara koji su progonjeni, izopćeni, ubijani i obezglavljeni samo zato što su kršćani.

Oni su naši mučenici današnjice, a takvih je mnogo, možemo reći da su mnogobrojniji nego u prvim stoljećima“, rekao je.