Papa Franjo u Vatikanu ugostio moderne umjetnike, autora raspela uronjenog u urin i redatelja pornića

Papa Franjo zapanjio je vjernike ovog vikenda kada je u Sikstinskoj kapeli ugostio oko 200 avangardnih umjetnika, uključujući fotografa Andresa Serrana, tvorca kontroverznog rada “Piss Christ” koji prikazuje raspelo uronjeno u čašu urina.

Papa je primio umjetnike kako bi obilježili 50. obljetnicu Vatikanske zbirke suvremene umjetnosti, rekavši im da se poput biblijskih proroka „suočavate sa stvarima koje su ponekad neugodne; kritizirate današnje lažne mitove i nove idole, njihove prazne priče, smicalice konzumerizma, sheme moći.”

“Možete vidjeti stvari i iz dubine i izdaleka, poput stražara koji naprežu oči, zavirujući u horizont i razlučujući dublje stvarnosti”, rekao je Papa okupljenim umjetnicima. “Čineći to, pozvani ste odbaciti privlačnost te umjetne, duboke ljepote koja je danas tako popularna i često povezana s ekonomskim mehanizmima koji stvaraju nejednakost.”

Serranova fotografija iz 1987. godine izazvala je ogromnu pozornost u tisku, a mnogi su osudili sliku kao bogohulnu. Umjetnik, koji sebe opisuje kao katolika, tvrdio je da je uronio raspelo u čašu vlastitog urina.

Dok su pristaše tvrdile da je kontroverza oko “Piss Christa” pitanje umjetničke slobode i slobode govora, tadašnji australski nadbiskup George Pell tražio je 1997. zabranu od Vrhovnog suda Victorije kako bi spriječio Nacionalnu galeriju Victorije da javno izloži djelo.

Vaša umjetnost “nastoji djelovati kao savjest kritična prema društvu, razotkrivajući istine”, rekao je papa Franjo umjetnicima na audijenciji u petak. “Želite natjerati ljude da razmišljaju, da budu budni; želite otkriti stvarnost također u njezinim proturječnostima i u onim stvarima koje je udobnije i zgodnije držati skrivenima.”

Andres Serrano nije bio jedini kontroverzni umjetnik pozvan na događaj u papinoj Sikstinskoj kapeli.

Abel Ferrara, koji je režirao nedavni film o Padre Piju sa Shiom LaBeoufom u glavnoj ulozi, okušao se kao redatelj 1976. s pornografskim filmom pod naslovom Devet života mokre mačkice.

Ferrarin drugi dugometražni film bio je uznemirujući slasher iz 1979. The Driller Killer, mračni urbani film o umjetniku (glumi ga sam Ferrara) koji kreće u ubilački pohod električnom bušilicom.

„Kao vizionare, muškarce i žene razbora, kritične savjesti, smatram vas saveznicima u toliko stvari koje su mi drage, poput obrane ljudskog života, socijalne pravde, brige za siromašne, brige za naš zajednički dom, univerzalnog ljudskog bratstva”, rekao je Franjo umjetnicima u svom obraćanju.