Papa Franjo odlučio je ukinuti prodaju cigareta u Vatikanu te je upozorio vjernike da sklone mobitele tijekom liturgijskih obreda.

Sveti otac odlučio je da se u Vatikanu od 2018. više neće prodavati cigarete zaposlenicima,“ stoji u službenom priopćenju. „Razlog je vrlo jednostavan: Sveta stolica ne može podržavati aktivnosti koje očito štete zdravlju ljudi.

Oglas:

Budući da Vatikan ostvaruje profit od svega što se prodaje unutar njegovih granica, očekuje se da će ukidanje prodaje nikotinskih proizvoda smanjiti dobit.

Iako je prodaja cigareta zaposlenicima i umirovljenicima po sniženim cijenama donosila zaradu za Svetu stolicu, nikakav profit ne može biti legitiman ukoliko živote izlaže riziku,“ ističe se u priopćenju.

Zanimljivo je da papa Franjo ima samo jedno plućno krilo, zbog bakterijske infekcije koju je zadobio u mladim godinama. Također je zanimljivo kako je i dalje dopuštena prodaja i konzumacija alkohola u Vatikanu, dakako, oslobođena poreza.

Papa je tijekom služenja svete mise u srijedu na trgu Sv. Petra opomenuo prisutne vjernike koji su se koristili mobitelima, da ih spreme za vrijeme bogoslužja.

U jednom trenutku tijekom mise, svećenik kaže ‘Podignite svoja srca’,“ izjavio je papa. „On ne kaže ‘Podignite svoje mobitele da bi ste fotografirali’,“ dodao je.

Rastužuje me kada slavim misu ovdje na trgu ili u bazilici, pa vidim tako puno mobitela u zraku,“ zaključio je papa.