Papa Franjo zabranio tradicionalnu latinsku misu poništivši odluku Benedikta XVI.

Foto: AP Photo / Alessandra Tarantino

Papa Franjo u petak je donio uredbu kojom zabranjuje prakticiranje stare latinske mise, preokrenuvši jednu od odluka pape Benedikta XVI., što je veliki izazov tradicionalistima katolicima koji su to odmah proglasili napadom na njih i drevnom liturgijom.

Franjo je ponovno uveo ograničenja za slavljenje latinske mise koju je Benedikt dopustio 2007. godine i otišao dalje kako bi ograničio njezinu upotrebu. Papa je rekao da poduzima akciju jer je Benediktova reforma postala izvor podjele u crkvi, a navodno su je iskorištavali katolici suprotstavljeni Drugom vatikanskom koncilu koji je modernizirao crkvu i njezinu liturgiju.

Kritičari su rekli da nikada prije nisu bili svjedoci da je papa tako temeljito preokrenuo odluke svog prethodnika. Da se preokret odnosio na nešto tako temeljno kao što je liturgija, dok je Benedikt još uvijek živ i živi u Vatikanu kao umirovljeni papa, samo je pojačalo izvanrednu prirodu Franjinog poteza, što će zasigurno rezultirati većim neprijateljstvom usmjerenim na njega.

Franjo je izdao novi zakon kojim se zahtijeva od pojedinih biskupa da odobravaju slavlja stare mise, a od novozaređenih svećenika da dobiju izričito dopuštenje da je slave od svojih biskupa, u dogovoru s Vatikanom.

Biskupi također moraju utvrditi prihvaćaju li trenutne skupine vjernika stare mise Vatikan II, koji je omogućio da se misa slavi na narodnom jeziku, a ne na latinskom. Te skupine ne mogu koristiti redovite crkve; umjesto toga, biskupi moraju pronaći druga mjesta za njih bez stvaranja novih župa.

Osim toga, Franjo je rekao da biskupi više ne smiju odobravati formiranje novih prolatinskih misnih skupina u svojim biskupijama.

Franjo je rekao da poduzima mjere za promicanje jedinstva i zacjeljivanje podjela unutar crkve koje su porasle od Benediktovog dokumenta Summorum Pontificum iz 2007. godine.

Benedikt je izdao svoj dokument 2007. godine kako bi se obratio otcjepljenoj skupini katolika koja slavi latinsku misu, Društvu sv. Pija X. i koja se odvojila od Rima zbog modernizacijskih reformi Vatikana II.

Ograničenja su odmah stupila na snagu u petak objavom u službenim vatikanskim novinama L’Osservatore Romano.