Papa Franjo je pozvao na zaštitu istospolnih zajednica u okviru građanskih brakova, nešto što je znatno drukčije od dosadašnjeg stava katoličke crkve i vjerskog učenja.

Homoseksualci imaju pravo biti dio obitelji“, poručio je papa u razgovoru za dokumentarni film o njegovom životu „Francesco“, koji će se ovaj tjedan premijerno prikazati na Rimskom filmskom festivalu.

Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi trebao biti izbačen iz zajednice ili da se radi toga osjeća jadno. Moramo im omogućiti da mogu stupati u građansku zajednicu, životno partnerstvo, tako će biti pravno osigurani, podupirem to.

Mnoge papine izjave u dokumentarcu o njegovom životu, čiji je autor Evgeny Afineevsk, znatno ga razlikuju od stavova njegovog prethodnika Benedikta XVI., koji je bio gorući protivnik homoseksualizma, kojeg je svojevremeno čak nazvao „stanjem koje teži moralnom zlu“.

Benedikt XVI. zbog tih stavova očito nije bio omiljena figura među LGBT zajednicom. Papa Franjo je zato već 2013. godine, iste godine kad je postao papa, proglašen osobom godine od strane LGBT časopisa Advocate.

No čak i stavovi samog Franje su se znatno promijenili posljednjih desetak godina. Još 2010. protivio se legalizaciji istospolnih brakova dok je bio nadbiskup Buenos Airesa.