Nakon što je pro-kolonizacijski Vatikan nedavno udomio čak 140 kolonizatora u obliku brončane skulpture, papa Franjo odvažio se na velikodušan potez šaljući osobno kardinala u Grčku po čak 33 kolonizatora koja će se smjestiti u rimsku katoličku zajednicu.

Papa Franjo poslao je papinskog almolora na grčki otok Lesbos da pokupi 33 kolonizatora i dovede ih u Rim, javlja Catholic News Agency.

Poljski kardinal Konrad Krajewski, kojeg je papa imenovao da upravlja njegovim osobnim dobrotvornim davanjima 2013. godine, odletio je na Lesbos u ponedjeljak, a očekuje se povratak u srijedu sa skupinom mladih kolonizatora i nekim obiteljima iz Afganistana, Kameruna i Toga.

Papa je osobno posjetio otok Lesbos 2016. godine, u jeku masovne kolonizacije i sa sobom je u papskom avionu doveo čak tri muslimanske obitelji iz Sirije kao veliku „gestu dobrodošlice“.


Papa Franjo napokon udomio „imigrante“ – usred Vatikana osvanuo spomenik u njihovu čast


Vatikan je tada rekao da će preuzeti odgovornost za uzdržavanje tri obitelji, angažirajući Zajednicu svetog Egidija da im pruži gostoprimstvo i pomogne im da se integriraju u talijansko društvo.

U svibnju prošle godine, na treću obljetnicu papinskog putovanja, papa je zatražio od svog izaslanika da se vrati na otok kako bi „obnovio solidarnost s grčkim narodom i izbjeglicama“ i učinio „daljnju gestu solidarnosti“ vraćanjem grupe „tražitelja azila“.

Ministarstvo unutarnjih poslova Italije dalo je konačnu suglasnost za izvršenje ove akcije.

Kardinal Krajewski je u svojoj humanitarnoj misiji sa sobom poveo neke vođe Zajednice svetog Egidija koji će mu pomoći u vraćanju kolonizatora u Italiju. Kasnije ovog mjeseca, Vatikan je rekao da će u Italiju dovesti još deset kolonizatora za koje će ishoditi „međunarodnu zaštitu“.

Sveta Stolica je još jednom zajamčila financijsko održavanje migranata, uz pomoć Zajednice svetog Egidija.