Papa Franjo ovaj je vikend nastavio svoju imigracijsku tiradu, tvrdeći da imigranti sa sobom donose bogatstvo multikulturalnog i multietničkog svijeta.

Zahvalimo Bogu za multietničko i multikulturalno društvo,rekao je papa studentima i profesorima škole San Carlo u Milanu, okupljenima ove subote u Vatikanu, „jer je dijalog među kulturama, osobama i nacionalnostima bogatstvo.

Ne smijemo se bojati vode života, ove multietničnosti, te multikulturalnosti,“ rekao je papa dodavši, „a da se ovdje dotaknem i bolne teme: ne bojte se migranata.

Migranti su oni koji nam uvijek donose bogatstvo. Samu Europu napravili su migranti! Barbari, Kelti… ,“ rekao je. „Svi oni došli su sa sjevera i sa sobom donijeli svoje kulture. Europa je rasla na taj način, s kontrastom kultura,“ izjavio je papa ignorirajući činjenicu da su ovi „imigranti“ bili – Europljani.

Činilo se da je papa, u svom tipičnom obraćanju, nastavio raspravu od prošlog tjedna u kojoj je napao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegovog prijedloga za izgradnju zida. Na pitanje novinara što misli o Trumpovom zidu, Papa je upozorio da će „graditelji zidova, bilo da su od bodljikave žice ili cigala, postati zarobljenici zidova koje grade. To je povijest.

Trebamo mostove i „osjećamo bol kad vidimo ljude koji radije grade zidove,“ rekao je.

U istom duhu, papa je u subotu rekao učiteljima i učenicima da se čuvaju onih koji grade zidove.

Danas postoji iskušenje da se stvori kultura zidova, da se podignu zidovi, zidovi u srcu, zidovi na zemlji kako bi se spriječio susret s drugim kulturama, s drugim ljudima,“ rekao je papa. „Tkogod podigne zid, tkogod gradi zid, završit će kao rob unutar zidova koje je sagradio, bez obzora. Zato što mu nedostaje ta iznimnost.

Osvrnuvši se na hipotetičko pitanje treba li svim imigrantima iskazati dobrodošlicu, papa je rekao da prvo treba zadržati otvoreno srce.

Ako imam rasističko srce, moram ispitati zašto i obratiti se,“ rekao je Franjo. „Migrante treba primati, pratiti, integrirati. Neka prime naše vrijednosti i dopustimo sebi da mi primimo njihove, razmjena vrijednosti.“

To je ljepota ljudske velikodušnosti,“ zaključio je. „Rastemo bogatiji pozdravljajući druge. Bogatiji u kulturi, bogatiji rastom.

Ono što trebamo je „otvorena kultura koja nam omogućuje da gledamo stranca, migranta, člana druge kulture kao subjekta kojeg vrijedi slušati, razmatrati i cijeniti,“ zaključio je.