Ljudska bića uzrokovala su „klimatsku situaciju koja ozbiljno ugrožava prirodu i sam život“, rekao je papa Franjo u nedjelju prije nego što je pozvao na „drastične mjere“ za borbu protiv „globalnog zagrijavanja“.

Papa je u svojoj poruci povodom Svjetskog dana molitve za brigu o stvaranju usvojio apokaliptični jezik kakav koriste klimatski histeričari da bi licemjerno iznosili nesuvisle i iracionalne zahtjeve u borbi za većim profitom.

Oglas:

         

Sada je vrijeme da napustimo ovisnost o fosilnim gorivima i krenemo, brzo i odlučno, prema oblicima čiste energije i održivoj i kružnoj ekonomiji. Naučimo također slušati domorodačke narode čija nas vjekovna mudrost može naučiti kako živjeti u boljem odnosu s okolinom“, rekao je.

Nedavna istraživanja pokazala su da pojmovi poput „klimatskih promjena“ i „globalnog zagrijavanja“ kod ljudi ne izazivaju dovoljno snažnu emocionalnu reakciju, pa su klimatski histeričari uputili apel za uporabu snažnijih izraza kako bi ljude potaknuli na reakciju.

Prošlog travnja tim savjetnika za oglašavanje iz tvrtke SPARK Neuro objavio je rezultate studije u kojoj se sugerira da istrošeni izrazi poput „klimatskih promjena“ ne plaše ljude dovoljno, dok su snažniji rječnici poput „klimatske krize“ i „kolapsa okoline“ stvorili značajno jači emocionalni odgovor.

Papa se očito pridružio klimatskim histeričarima korištenjem „opakijih“ pojmova, odbacujući svoje nekadašnje reference na „klimatske promjene“ da bi u nedjeljnoj poruci govorio o „klimatskoj nuždi“ i „ekološkoj krizi“.

Također je istaknuo predstojeći samit Ujedinjenih naroda o klimatskim akcijama kao „poseban značaj“, predlažući da tamošnje vlade budu odgovorne za pokazivanje političke volje za poduzimanjem „drastičnih mjera kako bi se postigla što brža nulta neto emisija stakleničkih plinova“.

Osvrćući se posebno na požare u amazonskoj regiji, Franjo je pozvao sve „da iskoriste ovu priliku za odgovor na vapaj siromašnih i naše zemlje!

Pogoršanje se povećalo posljednjih desetljeća: stalno zagađenje, stalna upotreba fosilnih goriva, intenzivno poljoprivredno iskorištavanje i krčenje šuma uzrokuju porast globalnih temperatura iznad sigurnih razina“, rekao je.

I dok papa djelomično jest u pravu što se tiče ljudskog zagađivanja okoliša, tipično je za još jednog od vodećih klimatskih histeričara biti tek običan licemjer. Naime, propovjedati drugima o „drastičnim mjerama“ zbilja je lako, dok ih se sam niti ne pokušavaš pridržavati.

Kao što je poznato, papa Franjo, kao i svi ostali zagovornici „nulte stope emisija“ običava u razne državne posjete putovati – avionom.

Pored toga, on je na glasu kao „skroman“ po pitanju osobnih vozila, ali sva ta vozila su pogonjena – klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem. Među njima su tako Ford Focus, Renault 4 (!) te Fiat 500L.