Papa Franjo poručio je proteklog vikenda kršćanskim srednjoškolcima da trebaju poštovati ljude drugih vjera, a ne da ih pokušavaju preobratiti na kršćanstvo, inzistirajući da „ne živimo u križarskim ratovima.

Na pitanje jednog učenika kako kršćanin treba tretirati ljude druge vjere ili nevjernike, papa je u marksističkom duhu rekao da smo „svi isti, sva djeca Božja“ i da istinski Isusovi učenici ne konvertiraju druge.

Franjo je rekao da mu je iskustvo odrastanja u Argentini s valovima imigracije bilo od velike pomoći u učenju poštovanja drugih ljudi.

Ovo me naučilo mnogo toga, da smo svi isti, sva djeca Božja i to pročišćuje vaš pogled, to ga i humanizira“, rekao je papa, pozivajući se na kršćansku doktrinu. „U Argentini postoji mala skupina katolika uskog razmišljanja, koji ne žele Židove, ne žele muslimane, ali ova grupa, nikad mi se nije svidjela, to je ekstremna grupa, oni imaju kulturni magazin, ali nemaju utjecaja u društvu i kad sam podučavao vidio sam ih kakvi su, to je tajna.

Papa je nastavio da kršćanin nikada ne bi trebao pokušavati uvjeriti druge u istinu kršćanstva, već bi trebao jednostavno dati svjedočanstvo dosljednosti i čekati da ga drugi pitaju o vjeri.

Nikad mi nije palo na pamet (a niti bi to trebalo) da kažem dječaku ili djevojci: ‘Vi ste Židovka, vi ste muslimanka: dođite, budite preobraćeni!’ Dosljedni ste svojoj vjeri i ta dosljednost je ono što će vas stvoriti zrele. Ne živimo u križarskim ratovima,“ dodao je papa.

Posljednje što bih trebao učiniti je pokušati uvjeriti nevjernika. Nikad“, rekao je. „Posljednje što bih trebao učiniti je govoriti. Trebao bih živjeti svoju vjeru dosljedno. I moj će svjedok probuditi znatiželju kod drugih koji će tada moći pitati: ‘Ali zašto to radite?’ I da, onda mogu govoriti.

Papa je otvoreno izjavio da preobraćenjem Crkva nikad nije rasla te da takav način djelovanja nije pravi put. Pritom se prisjetio i vremena kada su kršćanski ekstremisti pokušavali prijetnjom smrću pokrstiti brojne narode, posebice muslimane.

I dok je Franjo priznao da se danas kršćane u mnogim dijelovima svijeta tretira na sličan način, istaknuo je da je ono što su činili križari i drugi kršćanski ekstremisti u povijesti, sramotno jer je riječ o prisilnom preobraćenju bez poštovanja dostojanstva osobe.