Papa Franjo ovaj se tjedan susreo sa skupinom transseksualaca u Vatikanu, što je četvrti takav susret samo u 2022. godini, piše vatikanski list L’Osservatore Romano.

“Papina pažnja prema ljudima koji žive ovu krhkost s velikom patnjom otvara nezamislive nade”, rekli su sestra Geneviève Jeanningros i otac Andrea Conocchia, svećenik i redovnica koji pružaju pastoralnu skrb za skupinu.

“Ako ovo nije revolucija, što je?!” rekao je otac Conocchia. “Papa koji daje audijenciju transseksualcima, obraćajući im se s ljubavlju, očinstvom i jednostavnošću, to je veličanstveno.”

“Evanđelje nas ponovno pokreće, govori nam da želimo dobrodošlicu svima, osobito onima koji su najpotrebniji i koji su marginalizirani zbog predrasuda”, dodaju vatikanske novine.

Susret pape i transseksualaca u srijedu uslijedio je nakon još tri slična susreta, koji su se dogodili 27. travnja, 22. lipnja i 3. kolovoza ove godine.

Časopis The Advocate, pro-LGBT publikacija, pohvalio je papu jer je “pokazao više podrške LGBTQ+ pravima od svojih prethodnika”, dok ga je također kritizirao zbog njegovog inzistiranja na biološkoj razlici između muškaraca i žena.

“Zagovornici LGBTQ+ prava pozdravili su Franjino prihvatljivije stajalište prema queer ljudima nego pape prije njega”, piše u časopisu. “Međutim, snažno se protivio stajalištu da se spol može odrediti izvan biologije.”