Papa Franjo izjavio je kako vjeruje da je pandemija korona virusa „sigurno odgovor prirode“ na čovjekov neuspjeh u rješavanju „djelomičnih katastrofa“ koje su uzrokovale klimatske promjene koje je čovjek sam izazvao.

Na pitanje britanske novinarke Austen Ivereigh je li kriza korona virusa prilika za „ekološku pretvorbu“, papa je potvrdio svoje uvjerenje da je čovječanstvo izazvalo prirodu ne reagirajući adekvatno na klimatsku krizu, prenosi Vatican News.

Postoji španjolski izraz: ‘Bog uvijek prašta, mi praštamo ponekad, ali priroda ne prašta nikada’,“ rekao je Franjo u intervjuu objavljenom u srijedu. „Nismo odgovorili na djelomične katastrofe. Tko sada govori o požarima u Australiji ili se sjeća da je prije godinu i pol brod mogao preći Sjeverni pol jer su se ledenjaci sva rastopili? Tko sada govori o poplavama?

Ne znam je li to osveta prirode, ali sigurno je odgovor prirode“, dodao je.

Svaka kriza sadrži i opasnost i priliku: prilika da se izađemo iz opasnosti“, rekao je. „Danas vjerujem da moramo usporiti stopu proizvodnje i potrošnje i naučiti razumjeti i razmatrati prirodni svijet.

Krajem prošlog mjeseca papa je izrazio isto uvjerenje španjolskom novinaru, inzistirajući na tome da je pandemija vapaj za ljude da se bolje brinu za okoliš.