Na svojoj „misi za imigrante“, papa Franjo u petak je pozvao na međunarodnu reakciju u znak „solidarnosti i milosrđa“ u trenutnoj imigrantskoj krizi.

Obilježavajući petu godišnjicu svoje prve, a vjerojatno i zadnje, posjete otoku Lampedusi, gdje se sastao s imigrantima 2013., papa je imigrante i njihove spasioce (krijumčare) spomenuo u svojoj propovijedi, uspoređujući potonje s modernim Samaritancima.

Zahvaljujem spasiocima za utjelovljenje današnje parabole dobrog Samaritanca koji je zastao da sačuva život siromašnog čovjeka kojeg su prebili razbojnici,“ izjavio je Franjo, iako ostaje nejasno kad je i tko premlatio ili opljačkao imigrante koji sa sobom nose tisuće eura.

Ipak, papa je obećao solidarnost i podršku imigrantima, tražeći od njih da budu „svjedoci nade u svijetu koji je sve više zabrinut za sadašnjost, a sa sve manjom vizijom budućnosti i averzijom prema dijeljenju.

Papa je dodao da „s poštovanjem prema kulturi i zakonima države koja vas primi, možete zajednički raditi na putu integracije.

Podsjetimo, nekoliko nevladinih organizacija uhvaćeno je u direktnoj suradnji s krijumčarima imigranata. Dva broda na toj osnovi zaplijenile su talijanske vlasti, a nedavno je i Malta uhitila zapovjednika i zaplijenila brod Lifeline.