Papa zatražio od novinara da ne pišu negativne stvari o imigrantima

Foto: AP Photo / Fabio Frustaci

Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak novinare da imigrante ne prikazuju na negativan način, već suosjećajno kao priče o ljudskim životima.

U svojoj godišnjoj poruci za Svjetski dan društvenih komunikacija, Papa je rekao da je „stvarnost prisilnih migracija također složeno pitanje i nitko nema gotov recept za njegovo rješavanje”.

Ponavljam da, kako bismo prevladali predrasude o imigrantima i otopili tvrdoću naših srca, trebamo pokušati slušati njihove priče“, rekao je Franjo. „Dajte svakom od njih ime i priču.

Mnogi dobri novinari to već rade. I mnogi drugi bi to htjeli učiniti, samo da mogu. Potaknimo ih! Poslušajmo ove priče!” nastavio je papa.

Umjesto da daju zastrašujuću statistiku o migracijama ili da imigrante prikazuju kao osvajače, novinari se moraju usredotočiti na pozitivno i ljudsko, rekao je.

Svatko bi tada bio slobodan podržati migracijsku politiku koju smatra najprikladnijom za svoju zemlju”, rekao je Papa. „Ali u svakom slučaju, pred očima ne bismo imali brojke, ne opasne osvajače, već lica i priče, poglede, očekivanja i patnje pravih muškaraca i žena koje treba slušati.