Ukrajinski tenkovi sve više rade na naftu koja dolazi iz Rusije, što njemački list Handelsblatt opisuje kao paradoks rata.

Prema ukrajinskim carinskim vlastima, Kijev uvozi sve više dizela iz Mađarske i Turske, obje zemlje koje u svojim rafinerijama velikim dijelom prerađuju naftu iz Rusije.

Iako je tržišni položaj mađarske MOL grupe i turskih dobavljača u Ukrajini već bio relativno dobar u prošlosti, tek su nedavno ukrajinske carinske vlasti izvijestile o značajnom porastu uvoza. Primjerice, MOL, koji je usko povezan s mađarskom državom, u posljednjih je šest mjeseci udvostručio prodaju u Ukrajinu.

Budući da MOL u velikoj mjeri kupuje rusku naftu, ona će sada vjerojatno biti glavno gorivo za ukrajinsku ratnu mašineriju. Istovremeno, tvrtke koje sirovine ne nabavljaju iz Rusije gube tržišni udio u Ukrajini. To je zato što MOL ima konkurentsku prednost u odnosu na druge europske naftne kompanije: ima izuzeće od Europske unije da nastavi opskrbljivati svoje rafinerije ruskom sirovom naftom.