Pariška lokalna vlada traži otvaranje „prostorija za fiksanje“ za oko 5000 gradskih ovisnika o cracku.

Vlada, koja je dobila odobrenje ministrice zdravstva Agnes Buzyn, uskoro će pokrenuti građansko savjetovanje o planovima i pregledava nekoliko mjesta u gradu kako bi smjestila ovisnike o cracku.

Među mjestima je i jedna od četvrti većinski naseljena imigrantima u 18. okrugu, u kojoj je u više navrata bilo i divljih nastambi imigranata.

Cilj nam je dosegnuti ljude na mjestima ovisnosti o drogama“, rekla je Anne Souyris, koja je zdravstvena savjetnica pariške socijalističke gradonačelnice Anne Hidalgo. „Cilj je postaviti se na mjesta konzumiranja, biti što bliži ovisnicima“, dodala je.

Emmanuel Duprat, predstavnik stanara u području Les Hallesa, koje se također razmatra potencijalnim narko-smještajem, komentirao je: „Osobno mislim da bismo trebali pomoći ovisnicima da se riješe droge, umjesto da im stavimo na raspolaganje prostrije za fiksanje.“

Ova ideja razvila se nakon što je Pariz otvorio svoje prvo takvo mjesto 2016. godine u 10. okrugu, ali ta soba ne dopušta ulaz ovisnicima o kokainu.

Druge zemlje, poput Kanade, također su izmislile „sigurna mjesta za injektiranje“ u gradovima s velikim problemima s ilegalnim narkoticima koji izazivaju ovisnost.

Iako su neki stručnjaci tvrdili da sigurna mjesta ubrizgavanja mogu smanjiti broj fatalnih predoziranja ilegalnim drogama, drugi tvrde da sa sobom donose kriminal i nered.