U pariškom predgrađu održan anti-imigrantski prosvjed uslijed vladinog plana o premještanju

Getty
Getty
Getty

Ani-imigrantske tenzije nastavljaju rasti u Francuskoj nakon što su vlasti odlučile zatvoriti imigrantski logor u Calaisu te iz njega preseliti imigrante na veći broj novih lokacija diljem zemlje.

Gradonačelnici pojedinih francuskih gradova otvoreno su odbacili plan socijalističkih vlasti o preseljenju imigranata nakon zatvaranja „Džungle“ u Calaisu. Oni tvrde kako su ih vladini dužnosnici, a posebno ministar unutarnjih poslova Bernard Cazaneuve, prisilili da prihvate stotine imigranata u svoje gradove, protivno njihovoj volji te volji stanovnika.

Jean-Francois Peumery, gradonačelnik Reocquencourta, pariškog predgrađa u blizini Versaillesa, izjavio je za francuski list Le Figaro: „Vijesti o dolasku imigranata stvorili su paniku među stanovnicima, grad je kaosu.

Neki ljudi tvrde da žele pomoći imigrantima da se smjeste, ali većina je nevjerojatno zabrinuta i žestoko se protive planu preseljenja.

Stanovnici Reocquencourta boje se kako „lutajući“ imigranti „nikad neće otići“ te da će privremeno prihvatilište postati nova „mini Džungla“.

Protestors at Versailles
Getty

Oni smatraju da će imigranti grad učiniti manje sigurnim, da će povećati razinu kriminala i stvoriti nemire,“ rekao je Peumery.

Gradonačelnik je čak pokrenuo i peticiju koja je skupila 3000 potpisa, u pokušaju da zaustavi vlasti u slanju imigranata u to mjesto. Međutim, Peumery tvrdi da su vlasti „ignorirale“ ovaj pokušaj i da tek trebaju odgovoriti na pozive.

Iz tog razloga, Peumery nije imao izbora te je organizirao prosvjed.

Nedavno smo imali prilike vidjeti da su se u pariškoj četvrti Stalingrad upravo obistinili strahovi stanovnika mnogih francuskih gradova, koji ma je prihvat imigranata iz Calaisa nametnut.

Izvor: Express, Tribun