Pariz: Oko Eiffelovog tornja izgradit će se neprobojni stakleni zid

© The Sunday Times
© The Sunday Times

Francuski dužnosnici objavili su kako će izgradnja 2,5 metara visokog neprobojnog staklenog zida oko Eiffelovog tornja započeti u rujnu, nakon što je nedavno jedan od islamskih terorista za cilj svog napada imao baš ovu monumentalnu građevinu.

Vlasti su još početkom ove godine odlučile podići zaštitni zid oko tornja, kao rješenje za sprječavanje terorističkih napada. Bernard Gaudilleres, predsjednik organizacije koja upravlja tornjem, izjavio je kako će zid „opasati većinu vrtova oko Eiffelovog tornja.

Dakako, stakleni zid postavlja se s ciljem omogućavanja posjetiteljima da imaju pogled na toranj, dok bi istovremeno trebao onemogućiti pokušaje terorističkih napada. Posjetitelji koji će htjeti prići bliže tornju morati će ubuduće prolaziti kroz sigurnosne provjere na za to predviđenim mjestima.

Izgradnja zida koštat će porezne obveznike 330 milijuna dolara, kako biše Sunday Times, a navodno najveća briga pariških dužnosnika jest da ovaj zid neće ostaviti dojam „tvrđave“ – kako ne bi nečiji osjećaji ostali povrijeđeni. Druga briga je i utjecaj na „arhitektonski aspekt okruženja.

Prošlog ponedjeljka islamski terorist Adam Lotfi  Djaziri navodno je pokušao izvesti teroristički napad na Eiffelov toranj, ali je u međuvremenu promijenio svoj plan te se odlučio zabiti svojim atuom u policijski auto na Champs-Elyseesu.

U Djazirijevom autu pronađena je puška te dva spremnika s benzinom. Istražitelji vjeruju kako se 31-godišnji Djaziri namjeravao zaletjeti autom u kombi pun policajaca te se raznijeti. Djaziri je također bio sljedbenik Islamske Države te na popisu terorista francuske obavještajne službe.

Autor: Tribun