Komunalni radnici iz pariškog predgrađa počeli su testirati mini-giljotinu dizajniranu za obezglavljivanje štakora. Zamka može biti postavljena u klasičnu kanalizacijsku cijev, a sadrži senzore pokreta i topline koji otkrivaju prisutnost štakora.

Čim štakor uđe u zamku, spušta se oštrica male giljotine i tu je štakoru kraj. Nakon što se oštrica vrati u prvotni položaj, tijelo štakora biva prirodnim putem proslijeđeno kroz kanalizaciju. Ova naprava trenutno se koristi u pariškom predgrađu Aubervilliers.

U razgovoru za Le Parisien, Laurent Nguyen, tvorac ove naprave, naglasio je da je ona dizajnirana na način da bude čim više moguće humana.

Štakor gotovo da nimalo ne pati, nastupa trenutna smrt, u usporedbi s ostalim metodama, poput otrova, a na koje su pariški štakori ionako razvili imunitet.

U prvim mjesecima testiranja, mini-giljotina likvidirala je 45 štakora u Aubervilliersu. Testiranje će se nastaviti do kraja ožujka, a ako se pokaže uspješnim, naprava bi se mogla koristiti diljem grada.

Pariz je u posljednje vrijeme suočen s epidemijom štakora, naročito nakon prošlomjesečnog poplavljivanja rijeke Seine.

IZVORLe Parisien