„Parižani će se morati naučiti živjeti zajedno sa štakorima”, poručuje gradonačelnica

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo planira oformiti odbor koji će istražiti trebaju li građani francuske prijestolnice naučiti živjeti uz štakore u mirnom suživotu umjesto da pokušavaju istrijebiti štetočine, rekao je prošli tjedan gradski dužnosnik.

“Uz vodstvo gradonačelnice, odlučili smo formirati odbor za pitanje kohabitacije”, rekla je Anne Souyris, zamjenica pariške gradonačelnice za javno zdravstvo, na sastanku gradskog vijeća Pariza u četvrtak.

Najavljena politika predstavlja značajno odstupanje od prethodnih mjera koje su se provodile u Parizu kako bi se uhvatilo u koštac s procijenjenih šest milijuna štakora u gradu.

Smatra se da je problem štakora pogoršan nedavnim prosvjedima za reformu mirovinskog sustava u Parizu, u kojima je otpad tjednima ostao nesakupljen na gradskim ulicama.

A s obzirom na to da je populacija štakora u Parizu još uvijek brojnija od ljudske populacije u omjeru od oko 3:1, razmatraju se nove mjere – a Souyris kaže da će odbor uspostaviti “najučinkovitiji” način suživota Parižana i štakora koji “nije nepodnošljiv ” za ljude koji žive u gradu.

Neke skupine za prava životinja prihvaćaju ovaj novi plan. Prethodne metode kontrole bile su “neučinkovite i okrutne”, rekao je Paris Animal Zoopolis. “Nove metode su ključne.”