Predsjednik Alternative za Njemačku (AfD) za Tiringiju i šef parlamentarne skupine Björn Höcke na meti je optužnice za “govor mržnje” nakon što mu je državni parlament po sedmi put ukinuo imunitet.

Stranka AfD dugo se suočavala s intenzivnom represijom njemačke države, uključujući praćenje e-pošte i telefonskih poziva političara i članova, policijske racije, pa čak i stalne pokušaje zabrane stranke. Međutim, kako je stranka rasla u popularnosti u anketama, pritisak je samo rastao.

Höcke tvrdi da je kazneni progon “preliminarni vrhunac hajke na istaknutog predstavnika demokratsko-domoljubne oporbe u zemlji”.

Regionalni šef AfD-a također je govorio o “zlouporabi kaznenih prijava, skidanja imuniteta i procesa protiv legalnih i legitimnih članova oporbe”.

Inače, njemački političari uživaju imunitet; međutim, na zahtjev državnog odvjetništva u Halleu, parlament savezne države Tiringije je po sedmi put ukinuo Höckeov imunitet.

Tužitelj optužuje Höckea za “huškanje naroda” za korištenje “govora mržnje” s frazom “Sve za Njemačku” tijekom govora na predizbornom skupu 2021. Ista fraza bila je ugravirana na bodežima Sturmabteilunga. Međutim, Höcke je zanijekao da ta fraza ima bilo kakve veze s Hitlerom i njegovim pokretom, rekavši da je mislio na moto kampanje AfD-a u Saskoj-Anhaltu: “Sve za našu domovinu”.

Höcke je izjavio da u uvodnom govoru nije bilo “čak ni najmanje reference na nacionalsocijalizam”.