Nacionalni muzej Walesa (Amgueddfa Cymru) posjeduje repliku lokomotive Richarda Trevithicka na parni pogon, koja je debitirala 1804. godine kada je zamijenila konjsku zapregu.

Međutim, muzej pod pokroviteljstvom velške vlade sada se obvezao da će „istražiti kako je trgovina robljem povezana i uključena u razvoj parne lokomotive i željezničke infrastrukture u Walesu”, te će vjerojatno na eksponat postaviti natpis koji će ukazivati na to da je željeznica na neki način bila ključna za robovlasništvo.

Dok su predstavnici institucije koja vodi muzej priznali da ne mogu dokazati „izravne veze između lokomotive Trevithick i trgovine robljem”, inzistiraju na tome da je lokomotiva još uvijek suučesnik jer su „veze s ropstvom utkane u osnovu i industrijalizaciju velškog društva”.

„Trgovina i kolonijalna eksploatacija bili su ugrađeni u gospodarstvo i društvo Walesa i bili su temeljni za razvoj Walesa kao industrijalizirane nacije”, navodi muzej u službenom priopćenju.

Nejasno je kako se to odnosi na izumitelja Cornish Trevithicka, koji nema osobne veze s ropstvom, a iako su neki investitori u željeznicu bili robovlasnici, nema dokaza koji bi upućivali na to da su bili povezani s Trevithickom.

Revizija kolonijalizma dolazi nakon što je Nacionalni muzej Walesa pokrenuo takozvanu „Povelju o dekolonizaciji“ koja planira „identificirati zbirke povezane s kolonijalnom agresijom i transatlantskom trgovinom robljem“.

Povelja o dekolonizaciji tvrdi da su „Muzeji i njihove zbirke često ukorijenjene u kolonijalizmu i rasizmu – Amgueddfa Cymru (Nacionalni muzej Walesa) nije ništa drukčiji“.

Inicijativu je pripisao pokretu Black Lives Matter, tvrdeći da ih je inspirirala da se „suoče s poviješću i suprotstave se današnjoj nepravdi“.