Pas se zarazio majmunskim boginjama nakon što je u krevetu spavao sa svojim vlasnicima

Virus majmunskih boginja širi se Europom i SAD-om među pojedincima koji nisu putovali u endemska područja, a najveći broj slučajeva pojavio se unutar muške homoseksualne skupine. Do sada nije bilo jasno mogu li se i kućni ljubimci zaraziti ovim virusom, no očito je stigla potvrda i takvog prijenosa. Ovdje opisujemo prvi slučaj psa s potvrđenom infekcijom virusom majmunskih boginja koja je mogla biti zaražena putem ljudskog prijenosa.

Dvojica muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima posjetili su bolnicu Pitié-Salpêtrière u Parizu. Jedan muškarac je Latinoamerikanac, ima 44 godine i živi s HIV-om s nemjerljivim virusnim opterećenjem na antiretrovirusnim lijekovima; drugi muškarac je bijelac, star 27 godina i HIV negativan.

Muškarci su neisključivi partneri koji žive u istom kućanstvu, što znači da iako žive zajedno imaju spolne odnose i s drugim muškarcima. Svaki je potpisao obrazac pristanka za korištenje svojih kliničkih i bioloških podataka. Muškarci su imali analnu ulceraciju 6 dana nakon seksa s drugim partnerima. U pacijenta 1, analna ulceracija bila je praćena vezikulopustularnim osipom na licu, ušima i nogama; kod bolesnika 2, na nogama i leđima. U oba slučaja, osip je bio povezan s astenijom, glavoboljama i vrućicom 4 dana kasnije.

Virus majmunskih boginja ispitan je PCR-om u stvarnom vremenu. Kod pacijenta 1 virus je otkriven u uzorcima kože i orofarinksa; dok je kod pacijenta 2 virus otkriven u uzorcima anusa i orofarinksa.

Dvanaest dana nakon pojave simptoma, njihov kućni ljubimac, mužjak talijanskog hrta, star 4 godine i bez prethodnih medicinskih poremećaja, pokazao je mukokutane lezije, uključujući trbušne pustule i tanku analnu ulceraciju. Pas je bio pozitivan na virus majmunskih boginja korištenjem PCR protokola koji je uključivao struganje kožnih lezija i bris anusa i usne šupljine.

Muškarci su prijavili da su spavali zajedno sa svojim psom. Pazili su da njihov pas ne dođe u kontakt s drugim kućnim ljubimcima ili ljudima od pojave vlastitih simptoma (13 dana prije nego što je pas počeo pokazivati ​​kožne manifestacije).

Iako je zabilježena prisutnost virusa kod nekih životinja u prirodi, do sada nikad nije bilo slučajeva da je virus zabilježen kod kućnih ljubimaca. Ovim slučajem, objavljenim u medicinskom časopisu Lancet, po prvi se potvrđuje da se bolest može prenijeti i na kućne ljubimce.