Patetika u startu: Osnovali stranku, pa u prvom promotivnom videu zavapili za pomoći od SAD-a

U neku ruku podsjećaju na jedan poznati bizarni događaj s glavnog trga u Zagrebu.

Novoosnovana stranka Altrernativ för Sverige (AfS), koja se zasniva na modelu „repatrijacije“ imigranata, objavila je promotivni video u kojem traže od SAD-a pomoć na račun izabranog predsjednika Donalda Trumpa.

AfS je analogno svom pandanu, njemačkom AfD-u, osnova s ciljem iseljavanja imigranata iz Švedske. Međutim, u samom startu javno su iskazali očitu slabost i nemoć javno vapeći za financijskom potporom od Amerikanaca koji su glasali za Trumpa, a koji sa Švedskom više nego očito nemaju neke veze.

No, to predvodnika stranke Gustava Kasselstranda nije omelo da utvrdi kako je to „prirodan način financiranja izborne kampanje korištenjem inovativnih načina.

Iako bi netko pomislio da će se „patriotska“ stranka okrenuti prvo vlastitim sunarodnjacima, za čije živote se navodno brinu, AfS je svoj prvi video usmjerio ka drugom kraju svijeta.

Članstvo AfS čine uglavnom bivši pristaše Švedskih Demokrata, a koji smatraju kako ta stranka nije bila dovoljno radikalna.

Prema nekim istraživanjima, navodno je 13 posto Šveđana spremno dati glas novoj stranci, no to će tek pokazati idući izbori.