Pauci jedu više od ljudi

Pauci diljem svijeta pojedu godišnje između 400 i 800 milijuna tona insekata i nametnika. Pauci na ovaj način pomažu u očuvanju okoliša i biološke ravnoteže eko-sustava.

Rezultate svog istraživanja objavio je Klaus Birkhofer, biolog sa sveučilišta u Lundu, koji je zajedno s istraživačima iz Švicarske analizirao koliko pauci jedu količinski godišnje, piše Fria Tider.

Mnogi ljudi boje se pauka i smatraju ih neugodnima. Nadam se da će ova studija navesti ljude na bolje razumijevanje kakvu dobrobit nose pauci,“ kaže Birkhoffer.

Pauci održavaju normalnu brojku insekata. Ukoliko to ne bi bio slučaj, isti ti insekti prouzročili bi veliku štetu na usjevima i šumama. No, to nije jedina pozitivna stvar kad su u pitanju pauci.

Primjerice, oni pomažu tako što love komarce koji šire zarazu na ljude u područjima gdje je aktivna malarija,“ dodaje BIrkhoffer.

Istražitelji su zaključke svoje studije o tome koliko pauci jedu godišnje ustanovili istraživanjem podataka prikupljenih iz 65 različitih istraživanja. Pored činjenice da pauci jedu više od ljudi, koji godišnje pojedu oko 400 milijuna tona mesa i ribe, oni su također veći „proždrljivci“ i od kitova koji pojedu između 280 i 500 milijuna tona hrane kroz godinu.

Više od 90 posto pauka hrani se insektima i nametnicima. Oni nešto veći hrane se i žabama, gušterima, pticama i šišmišima.