Jedan od ključnih partnera u plasiranju Facebookove kvazi-kriptovalute Libra povukao se iz dogovora.

Početkom 2019. godine Facebook je najavio planove za pokretanje vlastite „kriptovalute“ – Libra, koja je trebala izaći na tržište u prvoj polovici 2020. godine. Svrha Libre navodno je podrška internetskoj trgovini kojom bi se izbjegla nestabilnost Bitcoina i drugih kriptovaluta, javlja BBC.

S obzirom da je ova ideja dobila podršku brojnih globalističkih financijskih magnata, bilo je jasno kako je riječ tek o kvazi-kriptovaluti koja bi imala jasnu centralističku strukturu.

Pored toga, pojavila se i opravdana bojazan šta bi Facebook mogao učiniti s podacima koje bi prikupljao iz transakcija Libre.

Ray Walsh iz ProPrivacy.com, rekao je: „Facebook je obećao da neće koristiti podatke prikupljene iz blockchaina Libra za poboljšanje ciljanih oglasa bez odobrenja potrošača … ako je vjerovati prijašnjih uslugama Facebooka, čini se da je vjerojatno da će pristanak bit povezan s Librom kod samog starta – što korisnicima Facebooka daje malu mogućnost osim da se slože ako žele iskoristiti jednostavnost upotrebe koju integrirana plaćanja Librom pružaju putem svojih platformi.

Francuska i Njemačka već su se obvezale blokirati Libru u Europi.

Facebook je potpisao ugovorsa 100 vodećih partnera („UdrugaLibra“), među kojima su VISA, Mastercard, PayPal, Uber, Coinbase, Vodaphone, eBay i drugih. U međuvremenu je PayPal odustao od dogovora bez pretjerano detaljnog objašnjenja.

Odluku o povlačenju iz Udruge Libra donijeli smo kako bismo se usredotočili na postojeće zadatke i poslovne prioritete, prvenstveno na demokratizaciju pristupa financijskim uslugama,“ priopćili su iz PayPala.

Kao odgovor na povlačenje PayPala, Udruga Libra rekla je da je svjesna da će pokušaji „rekonfiguriranja financijskog sustava“ biti naporni .

Predanost toj misiji važnija nam je od svega ostalog“, navode iz Facebooka.