Pedofil i silovatelj Roman Polanski traži povratak u SAD bez služenja zatvorske kazne

Foto: AP

Roman Polanski vratit će se u SAD da okonča dugogodišnji sudski postupak u kojem ga se tereti za silovanje tada 13-godišnje Samanthe Geimer, no samo ako sudac unaprijed garantira da Polanski neće služiti zatvorsku kaznu.

Njegov odvjetnik Harland Braun traži od američkog suca da pristane na nagodbu iz 1977. godine kojom je Polanski navodno trebao odslužiti samo 48 dana zatvora za silovanje Samanthe Geimer. Braun tvrdi da je tadašnji sudac odustao od nagodbe i najavio da bi Polanski ipak mogao odslužiti dugogodišnju zatvorsku kaznu za svoj zločin, radi čega je Polanski pobjegao iz SAD-a.

Da bi se postupak okončao, Polanski treba doći u SAD na sud, za što je njegov odvjetnik rekao da je Polanski spreman, ali samo pod uvjetom da sud unaprijed garantira da Polanski neće biti osuđen na zatvorsku kaznu, računajući da je prema navodnom dogovoru predviđenih 48 dana već odslužio u pritvoru.

Polanski, koji sad ima već 80 godina, proveo je posljednjih 40 u samoizabranom egzilu, nakon što je optužen za silovanje djevojke. Polanski je na sudu priznao spolni odnos sa 13-godišnjakinjom, ali je pobjegao iz SAD-a prije donošenja presude.

Izvor: Daily Mail