Pelosi: „Mađarska ne bi trebala biti dio EU, ali teško ju je sad izbaciti“

Foto: Chip Somodevilla

Glavni savjetnik mađarskog premijera Viktora Orbana reagirao je u ponedjeljak na komentare bivše predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi da njegova zemlja ne bi trebala biti dio Europske unije.

“Srećom, u Mađarskoj je mađarski narod taj koji odlučuje i glasuje o svojoj budućnosti i nitko drugi nema pravo glasa u tome. Čak ni demokrati”, napisao je Balasz Orban na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

Pelosijine riječi stigle su tijekom intervjua za talijanski dnevnik Corriere della Sera, objavljenog u ponedjeljak ujutro, u kontekstu pitanja o vladi u Rimu.

“Postoje druge članice EU-a koje ne prolaze tako dobro s nekim stvarima”, rekla je Pelosi. “Mislim da Mađarska danas ne bi trebala biti u EU, ali kad jednom uđu, teško ih je izbaciti.”

Pelosi je ranije kritizirala talijansku premijerku Giorgiu Meloni zbog njezine imigrantske i LGBT politike, koja je bila u suprotnosti s politikom američke vladajuće stranke. Sada je pohvalila Meloni jer govori engleski i podržava Ukrajinu, tvrdeći da se ne bi trebala suočiti s većim nadzorom od drugih čelnika u bloku.

Pitanja imigracije i LGBT također su bila kamen spoticanja između Washingtona i Budimpešte. Američki predsjednik Joe Biden otišao je toliko daleko da je poslao homoseksualnog veleposlanika u Mađarsku, čija je prisutnost sama po sebi “implicitni prijekor” Orbanove “agende kulturnih ratova”, navodi Politico.