Ministarstvo obrane SAD-a otkrilo je računovodstvenu pogrešku koja bi mogla dovesti do toga da Ukrajini bude dostupno više oružja, streljiva i opreme nego što se ranije očekivalo, izvijestio je Reuters u četvrtak.

Agencija je citirala pomoćnika Senata i dužnosnika Pentagona koji su rekli da je američka vojska “precijenila vrijednost” neke svoje opreme koja je poslana u Kijev za “oko 3 milijarde dolara”, implicirajući da je potrošeno manje novca na naoružavanje Ukrajine nego što se ranije računalo.

Prema izvoru agencije, Pentagon je koristio trenutne troškove zamjene za opremu uzetu iz svojih zaliha, umjesto da uračuna izvornu nabavnu cijenu i amortizaciju. DOD navodno poduzima korake da obavijesti Kongres o “prilagodbi računovodstva”.

Senator Roger Wicker, visoko rangirani republikanac u Odboru za oružane snage Senata, rekao je za Reuters da je Pentagon napravio “veliku pogrešku” koja bi mogla podcijeniti buduće potrebe NATO saveznika.

“Naš prioritet bi trebala biti ukrajinska pobjeda nad. Jednostrano mijenjanje proračuna vojne pomoći pokušaj je prijevare i potkopava ovaj cilj”, rekao je senator iz Mississippija.

Međutim, računovodstvena zbrka mogla bi se pretvoriti u još veće isporuke kijevskoj vladi, navodi agencija. Od ponedjeljka, SAD je navodno smanjio iznos na samo 6 milijardi dolara pomoći Ukrajini, sa 48 milijardi dolara koje je Kongres odobrio u prosincu. Trenutno je teško osigurati dodatna sredstva zbog zastoja oko gornje granice državnog duga.