Pentagon je u utorak priopćio kako planira Ukrajini osigurati 250 milijuna dolara za obuku, opremu i savjetodavne napore oko jačanja ukrajinske vojske, javlja Defense Daily.

„To potvrđuje dugogodišnji obrambeni odnos između Sjedinjenih Država i Ukrajine te će od 2014. rezultirati ukupnom američkom sigurnosnom pomoći Ukrajini u iznosu do 1.5 milijardi dolara“, navodi se u priopćenju Pentagona.

Novac će biti usmjeren na opremu koja će podržati ukrajinsku mornaricu, pomorsku pješadiju te jedinice za specijalne operacije.

Oprema će uključivati snajperske puške, raketne bacače i protu-artiljerijske radare; zapovijedanje i kontrolu; otkrivanje elektroničkog ratovanja i sigurne komunikacije; vojnu mobilnost; opremu za noćni vid i vojno liječenje.

SAD vojno potpomaže Ukrajinu otkako je Rusija napala 2014. i pripojila Krim. Od tada, Rusija i Ukrajina vode rat na niskoj razini na istočnoj granici.

Nako što je Volodymyr Zelensky kao židovski komičar zasjeo na predsjedničku poziciju, vojna suradnja s glavnim saveznikom Izraela očigledno se pojačala.