Pentagon je odbacio optužbe ruskog vojnog vrha da se bavi obučavanjem ISIL-ovih militanata u Siriji, dodajući da su takve optužbe apsurdne, te da njihov jedini cilj ubijanje ili zarobljavanje ISIL-ovih militanata.

Šef ruskog  stožera general Valery Gerasimov izjavio je ovaj tjedan da američki instruktori obučavaju militante ISIL-a u dvije vojne baze, u kojima se nalaze američke specijalne postrojbe.

Postojala je opasnost od zauzimanja grada Al Quaryatayn u Siriji, no njihove snage su poražene. Očito je da se militanti tamo obučavaju“, izjavio je Gerasimov.

Gerasimov je naveo da se 350 militanata nalazi blokirano od strane sirijske vojske u At Tanf garnizonu na jugoistoku zemlje, dok ih se oko 750 nalazi u kampu Shaddadi, kojeg kontroliraju kurdske snage. Gerasimov pretpostavlja da bi nakon obuke bivši militanti ISIL-a trebali postati borci takozvane Nove Sirijske Vojske, čiji zadatak je destabilizacija zemlje.

Kasnije je sirijska novinska agencija SANA objavila, citirajući iskaze očevidaca, da su američki helikopteri evakuirali zapovjednike ISIL-a iz nekoliko područja diljem sirijske provincije Deir ez-Zor, na sigurnost u provinciju al-Hasakah, koja se većim dijelom nalazi pod kontrolom kurdskih i američkih snaga.

IZVORSputnik