Pentagon je objavio da će drastično smanjiti angažman američkih snaga na planiranoj NATO vojnoj vježbi Defender Europe koja bi se trebala održavati naredna dva mjeseca.

Oko 20.000 američkih vojnika, koliko ih je trebalo biti angažirano u sklopu vježbi koje su trebale uključivati snage iz 18 zemalja s 37.000 vojnika, ostati će kod kuće, a oni koji su već stigli u Europu vratiti će se u SAD.

Od 13. ožujka, doprema opreme i ljudstva iz SAD-a je obustavljena. Vježbe u sklopu operacije Defender Europe – Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike i Swift Response, neće se održati.

Određeni dio američkih snaga ipak će prisustvovati vježbama, no ne zna se o kojoj brojci je riječ, a pretpostavlja se da bi modificiranim i umanjenim vježbama ipak mogla prisustvovati oklopna brigada koja je već pristigla u Europu. Do sada je u Europu pristiglo 6.000 američkih vojnika i 3.000 komada opreme.

Teretni vojni brod Patriot angažiran u prijevozu američke vojne opreme u Europu već je promijenio rutu i vraća se u SAD. Dva preostala broda već su neko vrijeme usidreni u nizozemskoj luci Vlissingen, s nakrcanom opremom i čekaju da krenu na put u matične luke.

Istovremeno i ostale zemlje najvaljuju smanjenje svog vojnog angažmanja na vježbama. Defender Europe trebao je biti najveća vojna vježba NATO saveza u posljednjih 25 godina, a trebala se održavati kroz mjesece travanj i svibanj. Vježbe su se trebale održavati na teritoriju šest zemalja – Belgije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Litve, Latvije i Estonije.