Pentagon platio 540 milijuna dolara PR tvrtki za izradu lažnih terorističkih videa

al-jazeera-osama-bin-laden

Pentagon je platio britanskoj PR tvrtci Bell Potinger pola milijarde dolara za izradu lažnih terorističkih videa u Iraku, kao dio tajne propagandne kampanje koju je razotkrio Ured za istraživačko novinarstvo.

PR tvrtka odgovarala je CIA-i, Nacionalnom sigurnosnom vijeću i Pentagonu, na projektima čiji cilj je bio prikazati Al-Qaedu u negativnom svijetlu i praćenje sumnjivih simpatizera.

Kampanja je startala odmah nakon američke invazije na Irak, sa zadatkom promicanja „demokratskih izbora“ za administraciju, prije nego se preusmjerila na psihološku promidžbu i obavještajne zadatke.

Bivši zaposlenik Martin Wells rekao je da se našao u Iraku nakon što je zaposlen od strane Bell Potingera kao video urednik. Unutar 48 sati, sletio je u Bagdad kako bi uređivao sadržaj na tajnoj psihološkoj operaciji u bazi Camp Victory.

reklama

Tvrtka je izrađivala video uradke koji prikazuju Al-Qaedu u negativnom svijetlu, a uradci su morali izgledati kao da dolaze sa arapske televizije. Ekipe su snimale eksplozije bombi sa kamerama slabe rezolucije. Nakon toga bi tvrtka obradila video da izgleda kao TV izvještaj.

Izrađivali su scenarije za arapske sapunice gdje likovi odbacuju terorizam sa sretnim završetkom. Tvrtka se također bavila izradom lažnih propagandnih videa Al-Qaede, koji su podmetani od strane vojske u domove gdje su vršili racije.

Zaposlenici su dobivali striktne instrukcije za izradu videa. Videi su izrađivani da bi se mogli gledati na Real Playeru, koji je zahtjevao internet konekciju da bi radio. U CD je ugrađivan kod koji je vodio na Google Analytics, što je omogućavalo vojsci da prati IP adrese sa kojih se gleda video.

Pentagon je priznao da je PR tvrtka radila za njih, stvarajući sadržaj koji je „istinit“. Dokumenti pokazuju da je Pentagon isplatio 540 milijuna dolara tvrtci Bell Potinger u ugovorima između 2007. i 2011. godine, sa još jednim ugovorom od 120 milijuna dolara koji datira iz 2006. godine. Tvrtka je prestala surađivati sa Pentagonom 2011. godine.

2009. godine je objavljeno da je Pentagon unajmio kontroverznu PR tvrtku, Rendon Group, da prati izvještavanje novinara priključenih američkoj vojsci, te procjeni dali pozitivno izvještavaju o njihovim misijama.

2005. godine je pak otkriveno da je tvrtka Lincoln Group ubacivala članke u iračke novine koje je potajno napisala američka vojska. Istraga Pentagona pokazala je da tvrtka nije počinila ništa nezakonito.

Izvor: RT