Vodstvo Pentagona sastalo se s ciljem procjene potencijalne američke invazije na Sjevernu Koreju, prilikom čega je zaključeno da bi takav sukob rezultirao s oko 10.000 američkih žrtava u početnim danima sukoba.

Vodstvo američke vojske sastalo se na Havajima s ciljem razmatranja mogućih scenarija potencijalnog vojnog sukoba sa Sjevernom Korejom. Službenici Pentagona pritom su naglasili da to nije znak da se Bijela kuća odlučila krenuti u ratni sukob.

Prema njihovim procjenama, oko 10.000 američkih vojnika bi poginulo ili bilo ranjeno u prvih nekoliko dana, zajedno sa stotinama tisuća civila na korejskom poluotoku.

Glavna bojazan je u tome što bi Sjeverna Koreja vjerojatno na invaziju odgovorila nuklearnom odmazdom. Glavna tema sastanka bila je učinkovitost SOCOM-a i američke vojske u onesposobljavanju sjevernokorejskih nuklearnih položaja prije lansiranja projektila.

To bi uključivalo tunelsko ratovanje zbog činjenice da se većina sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja nalazi pod zemljom, a to je nešto na što američke snage nisu navikle.

Sjeverna Koreja ima i ogromne količine konvencionalnog oružja koje je raspoređeno na granici s Južnom Korejom, spremno na odmazdu u slučaju invazije. Vojni stručnjaci mišljenja su da bi sjevernokorejska artiljerija vrlo brzo mogla izvesti razarajući osvetnički napad na Seul, u kojem živi oko 25 milijuna ljudi.

Prema podacima južnokorejskih obavještajnih službi, Sjeverna Koreja posjeduje i negdje između 2.700 i 5.000 tona kemijskog i biološkog oružja.

IZVORSputnik